Novaki, Športska 1 / 1. kat,
10431 Sveta Nedelja
e-pošta: pinklec.info@gmail.com
sastanci utorkom od 19:00

Završena mala planinarska škola 2023.

 

IMG 20231207 WA0020Završena je još jedna mala planinarska škola u organizaciji Planinarskog Društva Pinklec Sv. Nedelja,  pod pokroviteljstvom Sportske zajednice grada Sv. Nedelje, reći će netko Nedjelje kako bi ispravio gramatički netočno, no točno i ispravno  je Nedelje.
 
Bio je ovo još jedan zanimljiv izazov za mene, organizacija same škole je krenula dva mjeseca prije, kao da imam još jedan posao. Trebalo je dogovoriti izlete, rezervirati smještaj, prehranu, prijevoz. I sve to naravno nebi bilo moguće bez ostalih Pinkleca koji su se odmah prihvatili posla kao da im je zadnje, pa smo zajedničkim snagama odlučili organizirati najjaču školu ikad. Naravno da je svaka sljedeća organizacija škole sve bolja, jer imamo više iskustva i znanja. 
 

Opširnije...

Bohor - dobrodošli u Sloveniju!

 

bohor1Nekako nam ove godine baš i ne ide s izletima u Sloveniju. Taj nesretni Bohor u Posavskom hribovju, blizu Krškog, već smo dva puta odgađali, prvo u siječnju, a potom i u veljači. Kako sam ja trebao biti vodič tog izleta, odlučio sam da ga u ožujku konačno moramo održati. I bi tako.

Prve nedjelje u ožujku okupilo se u ranu zoru u centru Svete Nedelje omanje društvance, odlučno u namjeri da osvoji Bohor. Usput smo još pokupili dvoje članova u Samoboru. Ukupno nas je devetero privremeno emigriralo u Sloveniju. Išli smo s dva auta. Mladen je vozio jednu grupu u kojoj su bili, osim njega, Goga, Pavica, Goran i Dino, a Amalija drugu, u kojoj smo bili, osim nje, Barica, Joško i ja.

Opširnije...

Na svetonedeljskim bregima održana orijentacijska vježba za planinarske vodiče

 

IMG 20230930 100514U subotu 30. rujna 2023. na svetonedeljskim bregima održana je vježba planinarske orijentacije za planinarske vodiče. Vježbu je za Stanicu planinarskih vodiča Zagreb organiziralo i provelo Planinarsko društvo "Pinklec".

Kako bi sve prošlo bez zastoja, cijeli tjedan smo pripremali poligon, određivali točke, mjerili azimute, zapisivali, vodili dnevnik kako bi vježba bila što bolje odrađena.

Na vježbi se skupilo 24 vodiča, pripravnika i instruktora i u 9 sati krenuo je prvi dio vježbe - određivanje stojne točke, koju svi odradiše bez problema. Nakon prve uvijek dolazi druga, pa tako krenusmo na drugi zadatak ove vježbe - označavanje položaja kontrolnih točaka na karti te pokret u traženje istih. Svaki vježbenik je imao svoj zadatak, tako da nije moglo biti prepisivanja 😬. E tu je krenula avantura - dok su ostali tražili svoje kontrolne točke i vodili bitku s komarcima koji su dostigli veličinu vrapca, nas 6 iz organizacijskog odbora ostalo je na startu te smo brzinom munje narezali domaćih kobasa i ostalih narezaka, dok nikog nema.

Opširnije...

Održan 1. susret malih planinara Hrvatske

 
U subotu 23. rujna 2023. u Brodskom Drenovcu je održan 1. susret malih planinara Hrvatske. Susretu su se pridružili i polaznici Male planinarske škole PD "Pinklec" Sveta Nedelja. Na tom hvalevrijednom projektu prisustvovalo je tristotinjak djece iz raznih dijelova Hrvatske, a susret se održao pod pokroviteljstvom HPS-a i Udruge slavonskih planinara. Usprkos lošim vremenskim uvjetima, djeca su se natjecala u raznim disciplinama. Naši mali Pinkleci osvojili su četiri prva mjesta - skakanje u vreći, nošenje lopte bez pomaganja ruku, trčanje s ruksacima i, ono najvažnije i najzahtjevnije, prvo mjesto osvojili su u uplitanju čvorova. Imali su veliku podršku vodiča koji su bili s njima - Samir, Željko, Miro i Tomislav, koji su, kao i ostali članovi društva, jako ponosni na njih.

Opširnije...

Bosno moja, divna, mila...

 

livno konji1Ovogodišnji prvomajski vikend članovi Planinarskog društva "Pinklec" odlučili su provesti u susjednoj Bosni i Hercegovini. Glavni cilj bio je uspon na Cincar na livanjskom području.

 

Prvog dana, na putu za Livno, vozeći pokraj Knina, primijetili smo slap Krčić te svratili do njega i iznenadili se velikom količinom vode na slapu. Prizor je bio  predivan. Nastavili smo prema Livnu, prvo odredište je bilo selo Lištane, gdje nas je s marendom dočekao gospodin Ivan Rimac i pravo domaćinski ugostio. Ivan nam je prvi dan bio domaćin, upoznao nas je s rodnim krajem - Livnom, Livanjskim poljem, izvorom Dumana, vrilom Sturbe te nas iznenadio ručkom - pečenim odojkom na jezeru Mandak, gdje nam se pridružio i gospodin Zlatko Dalić, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije.

Opširnije...

Hrastovička gora – godina druga

 

14012023 hrastovickagoraKrenuli smo dok je još bilo rano. Prerano. Obećah sebi da ću putem ubiti oko, ali naravno, nisam. Žulj vozi. I vodi izlet, jer se Samir razbolio. Bio je baš žalostan što ne može ići. A sve je s Jopom pripremal i organiziral. Ja sam, nevoljko, preuzela financije. Donacije za grah i donacije za djevojčicu.

Stigavši pred Petrinju, sjećanja su počela navirati. Dok smo prolazili autom, slike su se nizale. Jedna gora od druge. Razrušene kuće i zgrade, oštećeni krovovi, kontejneri i druga, privremena polurješenja. Iako smo prošle godine vidjeli sve te štete i tuge, ovaj mi je put sve teže palo. Jer, malo je toga napravljeno. Premalo. Suze sam poskrivečki brisala, da me Orka ne skuži. Ona je prvi puta, od potresa, u Petrinji. A Petrinja nam je dobro poznata. I draga. Moja je šogorica Sanja rodom iz Petrinje. Njena obitelj i dalje živi ovdje. Zato je Samir angažirao Sanjinu sestru Davorku, učiteljicu u OŠ Ivan Goran Kovačić Gora, da sa svojim kolegicama i kolegama pronađu jedno dijete kojem bi mi pomogli i malo olakšali zimu i vrijeme dok čekaju da država konačno odradi svoj dio. To je bio težak zadatak, jer na tom području ima jaaaako puno potrebitih.

Opširnije...

Hrastovica - godinu poslije

 
DSC00441„Sve za Hrvatsku, Hrvatsku za ništa! Ljudi, idemo pomoći stradalima na Banovinu....“
 
Tako je sve krenulo 29.12.2020. godine.  Javila se ekipa iz PD "Pinklec" Sveta Nedelja i krenuli smo zajedno u akciju. Ruke su nam bile vrijedne, srca velika, a povremeno i oči pune suza. Tako je nastalo jedno iskreno prijateljstvo, u ime kojeg organiziramo ovaj zajednički izlet.
 
Ovim je riječima najavio izlet na Hrastovičku goru Josip Jopa Lukinić, Karlovčanin, član HPD "Gora" iz Zagreba. Na njegov poziv da se krene u pomoć stradalima u potresu na Banovini odazvalo se, među ostalima, nekoliko članova PD "Pinklec" iz Svete Nedelje i ekipa je već 1. siječnja 2021., nekoliko dana nakon razornog potresa, radila na sanaciji krovova u Hrastovici kraj Petrinje. I, kako reče Jopa, nastalo je iskreno prijateljstvo, prijateljstvo koje je rezultiralo dogovorom kako će se za godinu dana naći barem na piću u ovom istom kraju kojem su se nesebično stavili na raspolaganje prvih dana te teške 2021. godine.
 

Opširnije...

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više informacija pogledajte ovdje..