Stilinovićeva 7, 10431 Sveta Nedelja
e-pošta: pinklec.info@gmail.com
sastanci utorkom od 19:00

Hrastovica - godinu poslije

 
DSC00441„Sve za Hrvatsku, Hrvatsku za ništa! Ljudi, idemo pomoći stradalima na Banovinu....“
 
Tako je sve krenulo 29.12.2020. godine.  Javila se ekipa iz PD "Pinklec" Sveta Nedelja i krenuli smo zajedno u akciju. Ruke su nam bile vrijedne, srca velika, a povremeno i oči pune suza. Tako je nastalo jedno iskreno prijateljstvo, u ime kojeg organiziramo ovaj zajednički izlet.
 
Ovim je riječima najavio izlet na Hrastovičku goru Josip Jopa Lukinić, Karlovčanin, član HPD "Gora" iz Zagreba. Na njegov poziv da se krene u pomoć stradalima u potresu na Banovini odazvalo se, među ostalima, nekoliko članova PD "Pinklec" iz Svete Nedelje i ekipa je već 1. siječnja 2021., nekoliko dana nakon razornog potresa, radila na sanaciji krovova u Hrastovici kraj Petrinje. I, kako reče Jopa, nastalo je iskreno prijateljstvo, prijateljstvo koje je rezultiralo dogovorom kako će se za godinu dana naći barem na piću u ovom istom kraju kojem su se nesebično stavili na raspolaganje prvih dana te teške 2021. godine.
 

Opširnije...

Završila Mala planinarska škola PD "Pinklec" 2018.

 
20181127 185206Planinarsko društvo "Pinklec" ove jeseni je četvrti put organiziralo Malu planinarsku školu za djecu osnovnoškolske dobi. Škola je počela krajem rujna i trajala je dva mjeseca. Upisalo se 19 djece, a diplome je na kraju zaslužilo 14. Najmarljiviji polaznici škole bili su Petar Klobučar, Grga Setinšek, Kiara Vidić i Petar Babić, koji su za svoj trud, osim diplome, dobili i posebne nagrade.

Djeca su tijekom školovanja naučila da je planinarenje prije svega užitak, ali da bi doista bilo užitak, potrebno je steći neka znanja i pridržavati se nekih pravila. Naučili su da se u planinu nikada ne ide sam te da se nikog ne ostavlja samog u planini, zatim, kako se pripremiti za odlazak u planinu, kako se kretati u planini, kako izgledaju planinarske markacije, koje su opasnosti u planini, kako pozvati HGSS i još mnogo toga.

Opširnije...

Održan drugi izlet male planinarske škole PD Pinklec u Zeleni vir i Vražji prolaz pokraj Skrada

 
DSC05699U nedjelju, 14. listopada 2018. održan je drugi izlet male planinarske škole u organizaciji Planinarskog društva Pinklec. Cilj je ovaj put bio upoznavanje polaznika škole i ostalih planinara s jednim od najzanimljivijih kutaka Gorskog kotara i Lijepe Naše - Zelenog vira i Vražjeg prolaza pokraj Skrada. U Skradu se oko 10 sati prije podne okupilo ukupno 74 planinara, što polaznika male škole i njihovih roditelja, što ostalih članova Društva i gostiju iz drugih društava.
 
Za razliku od većine planinarskih izleta gdje se najprije penjemo do cilja, najčešće nekog vrha, a potom spuštamo, ovaj put je bilo obrnuto - najprije se valjalo spustiti atraktivnom, ali vrlo strmom stazom do Zelenog vira i istoimenog izletišta, gdje su polaznici male škole uvježbavali podizanje šatora i vezanje čvorova, a spretnost su morali dokazati i u prigodnoj igri. 

Opširnije...

Sveta Nedelja iz perspektive jednog planinara

 
DSCN0106Vozite li se od Zagreba prema Samoboru cestom koju još uvijek, po navici, zovemo Betonskom cestom, nekoliko kilometara prije ulaska u Samobor, s vaše lijeve strane, sa zelenog brežuljka pozdravit će vas crkva Presvetog Trojstva, spomenik koji već nekoliko stoljeća ponosno pozdravlja sve putnike koji prolaze ovim putem. Jedna priča koja se stoljećima prenosi s koljena na koljeno kazuje kako se za neke davne poplave Sava izlila iz svojeg korita sve do već spomenutog zelenog brežuljka, a kad se povukla ispod brežuljka je ostao kip Presvetog Trojstva koji je voda sa sobom donijela. Mještani su to shvatili kao Božji glas i na brežuljku su sagradili crkvu. Otada je crkva bila središte okupljanja mještana iz svih okolnih sela, a mjesto gdje je sagrađena nazvano je Sveta Nedelja.
 

Opširnije...

Održano planinarsko hodočašće od Svete Nedelje preko Sljemena do Marije Bistrice

 
DSC04693aU subotu, 23. lipnja 2018. u organizaciji Župe Presvetog Trojstva i Planinarskog društva "Pinklec" iz Svete Nedelje održano je treće planinarsko hodočašće od Svete Nedelje preko Sljemena do Marije Bistrice. Na ovogodišnjem je hodočašću četrdesettroje hodočasnika u dobi od jedanaest do sedamdeset godina u jednom danu propješačilo put dugačak gotovo pedeset kilometara.

Opširnije...

Željko Hajtok: Bitorajske zgode i nezgode

 
bitoraj vrhPo mnogo čemu je poseban Burni Bitoraj, brdo dugačkog bila koje se, kao dio masiva Velike Kapele, nalazi u srcu Gorskog kotara. Između ostaloga, poseban je i po imenu, koje dovoljno govori o tome što planinara čeka gore na njegovim vrhovima, među kojima je najviši Bitoraj, od razine mora viši prema nekim izvorima za 1386, prema drugima za 1385 metara. Taj će vas vrh iznenaditi prekrasnim pogledima, ali vrlo često i snažnom burom koja će se preko svake odjeće probiti do kostiju i koja ne dozvoljava dugotrajno uživanje u spomenutim pogledima.

U zavjetrini najvišeg vrha, na manjem idiličnom proplanku, smješteno je planinarsko sklonište "Bitorajka", lijepa drvena kućica koju je sredinom osamdesetih izgradilo Planinarsko društvo "Bitoraj" iz Zagreba.

Opširnije...

Barica Miletić: Alpe za početnike i ostale

 
slap rinka orlovo gnijezdoZa vrijeme nekih mojih šetnji po Kamniškim alpama pogled bi mi odlutao do nekakvog slapa u daljini - kažu to ti je slap Rinka. I tko će se pobrinuti da ja to vidim izbliza ako ne Pinkleci. Tako se točno godinu dana nakon mog zadnjeg posjeta tom kraju našlo devet hrabrih i kombijem uputilo u Logarsku dolinu. Samo što su se odonda desile neke nezgodne stvari - meni je istekla garancija, a i Joško je bio na servisu, pa je dogovor bio da nas dvoje idemo koliko možemo, a ostali pravac Kamniško sedlo.

Opširnije...