Novaki, Sportska 1 / 1. kat,
10431 Sveta Nedelja
e-pošta: pinklec.info@gmail.com
sastanci utorkom od 19:00

Hrastovica - godinu poslije

 
DSC00441„Sve za Hrvatsku, Hrvatsku za ništa! Ljudi, idemo pomoći stradalima na Banovinu....“
 
Tako je sve krenulo 29.12.2020. godine.  Javila se ekipa iz PD "Pinklec" Sveta Nedelja i krenuli smo zajedno u akciju. Ruke su nam bile vrijedne, srca velika, a povremeno i oči pune suza. Tako je nastalo jedno iskreno prijateljstvo, u ime kojeg organiziramo ovaj zajednički izlet.
 
Ovim je riječima najavio izlet na Hrastovičku goru Josip Jopa Lukinić, Karlovčanin, član HPD "Gora" iz Zagreba. Na njegov poziv da se krene u pomoć stradalima u potresu na Banovini odazvalo se, među ostalima, nekoliko članova PD "Pinklec" iz Svete Nedelje i ekipa je već 1. siječnja 2021., nekoliko dana nakon razornog potresa, radila na sanaciji krovova u Hrastovici kraj Petrinje. I, kako reče Jopa, nastalo je iskreno prijateljstvo, prijateljstvo koje je rezultiralo dogovorom kako će se za godinu dana naći barem na piću u ovom istom kraju kojem su se nesebično stavili na raspolaganje prvih dana te teške 2021. godine.
 
Kako se bližila godišnjica, Jopa iz HPD "Gora" i Samir iz PD "Pinklec" bili su sve bliži ideji da umjesto pića za njih nekolicinu organiziraju izlet na Hrastovičku goru za njihova dva društva. Ideja je u oba društva bila prihvaćena s oduševljenjem i ubrzo se krenulo u organizaciju izleta. S obzirom da je u pozadini priče bila njihova humanitarna aktivnost na potresom pogođenom području, logično se nametnula ideja da se i izletu pridoda humanitarni karakter pa je dogovoreno da će oba društva osigurati poklon pakete za djecu iz osnovne škole u Hrastovici.
 
I tako se te hladne zimske subote, 8. siječnja 2022., godinu dana nakon njihova penjanja po oštećenim krovovima, na parkiralištu ispred Narodnog doma "Stjepan Radić" u Hrastovici okupilo u prijepodnevnim satima osamdesettroje planinara. Osim iz HPD "Gora" i PD "Pinklec", izletu se priključilo i nekoliko planinara iz PD Medvednica i HPD Sveti Šimun Markuševec. Posebno veseli činjenica da je među okupljenim planinarima bio velik broj djece i mladih obitelji. Naime, poznato je da HPD "Gora" popularizira obiteljsko planinarenje, a i PD "Pinklec" redovito organizira male planinarske škole pa također ima u svom sastavu dosta malih planinara i planinarskih obitelji. Planinarsko druženje započelo je predajom poklona za djecu, koje je preuzeo Robert Groza, ravnatelj I. osnovne škole Petrinja, kojoj pripada i Područna škola u Hrastovici. Gospodin Groza tom je prigodom pozdravio sudionike izleta, zahvalio na podršci ovom kraju, kako onoj prije godinu dana, tako i ovoj sada te ukratko upoznao sudionike izleta s poviješću Hrastovice.
 
hrastovicka gora pd pinklec hpd gora sl2aNakon tog "službenog" protokola, poveća šarena povorka krenula je planinarskim putem preko vodovoda prema planinarskom domu "Matija Filjak" na vrhu Hrastovičke gore Cepelišu. Nakon nešto više od jednog sata penjanja, mjestimično teže prohodnom šumskom stazom zbog granja i srušenih debala kojima je staza na nekim dijelovima zatrpana, mali i veliki planinari stigli su do odredišta - planinarskog doma. Naime, u tijeku je temeljita sječa većih šumskih površina na Hrastovičkoj gori. No, da ne bismo samo kritizirali (vjerojatno) prekomjernu sječu, valja naglasiti da se istovremeno ogoljele padine pošumljavaju mladicama listopadnog drveća. U planinarskom domu srdačni domaćini iz HPD "Zrin" Petrinja pripremili su grah i kolače za sudionike izleta. Dio planinara je prije ručka prošetao do dvadesetak minuta udaljenog vidikovca s kojeg se inače pruža pogled na velik dio Banovine koji se prostire južno i jugozapadno od Hratovičke gore. Ovaj put, nažalost, zbog magle nismo mogli uživati u lijepim pogledima. Nakon ručka i zajedničkog fotografiranja planinarska povorka spustila se natrag u Hrastovicu vrlo atraktivnom planinarskom stazom preko lokaliteta Stara Hrastovica, koja svojom atraktivnošću nimalo ne zaostaje za stazama u Gorskom kotaru ili nekim drugim, planinarima zanimljivim, područjima.
 
Ovaj prekrasan izlet završio je šetnjom središtem Petrinje, uz stručno vodstvo gospođe Kristine Suppe, predsjednice HPD "Zrin" Petrinja, kojoj i ovom prilikom HPD "Gora" i PD "Pinklec" zahvaljuju na srdačnom dočeku i pomoći pri realizaciji ovog lijepog izleta.
 
 
(Željko Hajtok, 9.1.2022.)
 

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više informacija pogledajte ovdje..