Stilinovićeva 7, 10431 Sveta Nedelja
e-pošta: pinklec.info@gmail.com
sastanci utorkom od 19:00

30.8.2020. (nedjelja) Gorski kotar: Turmin, Javorova kosa

 
30082020 gorskikotarPLANINARSKO DRUŠTVO "PINKLEC" SVETA NEDELJA
organizira jednodnevni izlet u:
 
GORSKI KOTAR: Turmin, Javorova kosa
nedjelja, 30.08.2020.
 
Izlet će se održati uz primjenu svih mjera i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, vezanih uz provođenje sportsko-rekreativnih aktivnosti na otvorenom prostoru.
 
Plan izleta:
- u 7.00 h polazak osobnim automobilima s parkirališta iza pošte u Svetoj Nedelji ; potrebno je doći nekoliko minuta ranije

- vožnja autocestom i lokalnim cestama do dvorca Stara Sušica oko 1 h i 20 min
- povratak u Svetu Nedelju do 20 h
 
TRASA HODA:
- 1. dio: polukružna trasa hoda:  dvorac  Stara Sušica (742 mnv)  – Uglješ (1048 mnv) – Turmin (1085 mnv, KT RGPP) -   Ravna Gora (750 mnv)
 - ručak i odmor u restoranu "Bijela ruža" u Ravnoj Gori
 - 2.dio: Ravna Gora (750 mnv) – Javorova kosa (1015 mnv, KT HPO)
VRIJEME HODA:  6 h (pauze  nisu  uračunate)
TEŽINA:  kondicijski:  umjereno zahtjevno, tehnički:  nezahtjevno
PREHRANA: iz ruksaka  ili u restoranu "Bijela ruža"
 
Dvorac Stara Sušica smatra se najvećim draguljem Gorskog kotara, okružen netaknutom florom i faunom. Prema znanim izvorima, dvorac je pripadao velikaškoj obitelji Frankopan koja je u srednjem vijeku u Sušici podigla svoj grad kojeg čak ni Turci 1586. prilikom žestokih napada nisu uspjeli osvojiti. Grof Laval Nugent of Westmeath iz Irske kupio je 1823. kaštel Staru Sušicu i preuredio ga. Danas je u vlasništvu grada Rijeke te se koristi kao dječje odmaralište . Jedan dio dvorca je preuređen u Institut za biljke. Uz dvorac se nalazi crkva sv. Antuna Padovanskog iz 1874.
Javorova kosa je lako dostupan, lijepi vrh iznad Ravne Gore.  Kako nema vidika, na vrhu se nalazi 13 m razgledna piramida za tri osobe. Oko 200 m istočno od vrha je planinarska kuća Javorova kosa.
 
Vodič: Petra Pavec.  Informacije i prijave:  Petra Pavec: 091 541 4554.
 
 
Preporučena oprema: *planinarske cipele, *ruksak, štapovi, *hrana, *piće (barem 2 i pol litre, bezalkoholno, negazirano), Isosport (negazirani), čokolada, kišna kabanica ili kišobran, *vjetrovka ili jakna, *rezervna majica i čarape, mlijeko/krema za zaštitu od sunca, *osobna iskaznica, *zdravstvena iskaznica, *planinarska iskaznica, *manji komplet za prvu pomoć, planinarska karta, kompas, *baterijska svjetiljka, *nešto novaca (* obavezna oprema).
 
Važne napomene:
- kako bi izbjegli eventualne nezgode, pridržavajte se pravila prilikom kretanja u planini
- neodgovarajuća oprema povećava mogućnost ozljeđivanja
- odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča; Društvo ne preuzima odgovornost u slučaju nezgode tijekom putovanja ili planinarenja
- svi sudionici izleta dužni su poštivati osnovne norme planinarske etike: hodamo u grupi, odn. ne izdvajamo se iz grupe, tempo hoda prilagođujemo najsporijima, nikoga ne ostavljamo samog u planini, ne skrećemo s označenih staza, ne ugrožavamo  prirodu (biljni i životinjski svijet), ne uništavamo tuđu imovinu, ne bacamo otpatke (uključujući opuške), poštujemo opće norme kulturnog ponašanja prilikom međusobnog ophođenja i ophođenja prema usputnim prolaznicima, planinarima ili stanovnicima mjesta kroz koja prolazimo- u slučaju lošeg vremena ili nekih drugih nepredvidivih okolnosti, vodič zadržava pravo promjene plana izleta i prilagodbe trase hodanja.