Novaki, Športska 1 / 1. kat,
10431 Sveta Nedelja
e-pošta: pinklec.info@gmail.com
sastanci utorkom od 19:00

7.3.2023. Predavanje Vladimira Mesarića o ekspediciji na Mount Everest

 

everestPD Pinklec Sveta Nedjelja organizira putopisno predavanje o ekspediciji na Mount Everest, najviši vrh svijeta.

Ovaj put u goste nam dolazi hrvatski alpinist Vladimir Dado Mesarić, planinarski vodič s međunarodnom licencom za vođenje planinarskih ekspedicija, koji se planinarenjem bavi od svoje najranije mladosti. 

1979. organizirana je himalajska ekspedicija na najvišu planinu na svijetu, s ciljem da se izvede potpuno novi, tzv. prvenstveni uspon na vrh, koji bi slijedio liniju Zapadnog grebena. Od prvog uspona 1953. godine pa do 1979. na Chomolungmu, Sagarmarthu ili Mt. Everest popelo se uspješno do tada svega 17 ekspedicija iz 11 zemalja, ukupno 84 penjača i to kroz 4 smjera: preko Južnog sedla, Sjeveroistočnim grebenom, krz Hornbein kuloar te kroz Jugozapadnu stijenu.

Nakon uspješnog uspona na Makalu 1975., slovenski su alpinisi stekli dovoljno iskustva i samopouzdanja da se uhvate u koštac s najvišim svjetskim vrhom, kojeg su planirali osvojiti vrlo dugim te logistički i penjački najtežim putem - Zapadnim, direktnim grebenom Mt. Everesta, koji do tada nitko nije svladao. Tim od 22 vrhunska penjača iz Slovenije, BiH i Hrvatske (Stipe Božić i Vladimir Mesarić) odabran je rigoroznom selekcijom, a nakon dvogodišnjih priprema, 27. veljače 1979. uputio se u Himalaju. Ekspedicija pod vodstvom Tone Škarje ukupno je trajala 102 dana, a kulminirala je uspješnim usponom na Mt. Everest. Veliki uspjeh penjača iz male zemlje koji su 13. svibnja 1979. na zemljopisnoj karti najviše planine na svijetu ucrtali novi smjer, dokazuje da je s dobrim, uigranim i snažno motiviranim timom moguće uspješno provesti bilo koji projekt.

Stoga se pridružite ovom zanimljivom predavanju o usponu na vrh svijeta 7.3.2023. g. točno u 20 h i čujmo iz prve ruke kako je to bilo sada već davne 1979. godine.

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više informacija pogledajte ovdje..