Planinarsko društvo
P I N K L E C
Sveta Nedelja
Stilinovićeva 7, 10431 Sveta Nedelja (stara pošta)
e-pošta: pinklec.info@gmail.com;
sastanci utorkom od 19:00

pohod okic 2020a

Počela Mala planinarska škola PD "Pinklec" Sveta Nedelja

 
DSC05586U nedjelju, 30. rujna 2018. oko 8 sati ujutro okupilo se u središtu Svete Nedelje veselo društvo od skoro 60 planinara, što malih, što velikih, svi natovareni ruksacima raznih boja i veličina. Bilo je tu planinara od predškolske dobi do onih koji imaju već pozamašan umirovljenički staž. Šarena grupa ukrcala se u autobus koji nas je dovezao do Slanog Dola, malog idiličnog sela, koje se smjestilo na jednom od grebena Samoborskog gorja.

Bio je to prvi izlet Male planinarske škole ili, kako se službeno naziva, Škole za planinarski pomladak u organizaciji Planinarskog društva "Pinklec" iz Svete Nedelje. Ovo je već četvrta škola za najmlađe planinare koju Društvo organizira, a dvadesetdvoje upisane djece osnovnoškolske dobi te njihovi roditelji, pa čak i djedovi i bake, koji su se također učlanili u Društvo, potvrđuju da postoji veliki interes za planinarstvo na području Svete Nedelje. Škola je službeno započela predavanjem održanim u utorak, nekoliko dana prije prvog izleta, na kojem su mali planinari i njihovi roditelji od voditelja škole Mladena Planinšeka dobili upute kako da se pripreme za prvi planinarski izlet te saznali ponešto o Društvu i planinarenju općenito.

DSC05556Maleni planinari i njihovi roditelji, predvođeni iskusnim vodičima PD "Pinklec", članovima Stanice planinarskih vodiča Zagreb te uz veliku pomoć ostalih iskusnih članova Društva, napravili su svoje prve planinarske korake na planinarskom putu koji vodi od Slanog Dola do planinarske kuće Sveti Bernard na Velikom Lovniku. Nakon kraćeg odmora, voditelj škole Mladen Planinšek održao je polaznicima male škole predavanje o planinarskoj opremi, uz asistenciju planinarske manekenke Ive Barun. Nakon predavanja uslijedila je vježba na kojoj su mali planinari naučili vezati svoj prvi planinarski čvor pomoću planinarskog užeta koje su svi polaznici škole dobili.

Po završetku nastave cijela se grupa uputila prema vrhu Velikog Lovnika, gdje su mali planinari otisnuli prvi žig u svoje planinarske dnevnike, a oni kojima je to bio prvi osvojeni vrh u životu dobili su i šaljivo planinarsko krštenje laganim udarcem planinarskim užetom po stražnjici.

DSC05617Nakon osvojenog prvog vrha grupa je nastavila svoju planinarsku avanturu, uputivši se preko Dragonoša do planinarskog doma Žitnica u blizini Japetića. Uobičajena gužva u tom domu nije nas omela da uživamo u zasluženom ručku i kratkom odmoru, nakon čega smo se uputili do vrha Japetića. Penjanje na piramidu na vrhu Japetića, s koje se pružaju prekrasni pogledi na sve strane, bio je za male planinare možda najuzbudljiviji dio izleta. Nakon zajedničkog fotkanja, preostalo je još samo spuštanje stazom "preko livada" do Šoićeve kuće, gdje nas je čekao autobus.
 
Premda se kod pojedinih malih planinara osjetio umor, svi su izrazili zadovoljstvo izletom i vjerujemo kako jedva čekaju sljedeći izlet, kad ćemo ih povesti u jedan izuzetno zanimljiv kutak Lijepe Naše - Zeleni vir i Vražji prolaz u Gorskom kotaru.